naslovnica     o knjižnici     vodič za korisnike     sadržajno programske cjeline     knjižnični fondovi     upiti i prijedlozi  
IZBORNIK
novosti i događanja
nove knjige
top lista
foto galerija
arhiva događanja
dokumenti
KORISNI LINKOVI
www.knjiznica.hr
www.gkri.hr
www.svkri.hr
www.kostrena.hr
www.tzo-kostrena.hr

NOVOSTI I DOGAĐANJA

Književna tribina
OSMI POVJERENIK
Od Trećića do Kostrene

Književno-filmska tribina „od Trećića do Kostrene“ održana je u Narodnoj knjižnici Kostrena 2. svibnja u 19,00 sati.

U izuzetno opuštenoj i srdačnoj atmosferi urednik i voditelj Nikola Petković razgovarao je s književnikom Renatom Baretićem, autorom nagrađivanog romana Osmi povjerenik, Ivanom Salajem, redateljem i scenaristom istoimenog filma te s glavnim glumcima Nadiom Cvitanović i Franom Maškovićem.

Publika je uživala u nizu ispričanih zanimljivosti i anegdota sa snimanja filma te u pričama autora o nastanku samog romana.

Odlična interakcija posjetitelja i gostiju stvorila je vrlo ugodno ozračje s mnoštvom pitanja i komentara. Zadovoljstvo koje je tribina izazvala pokazuje samo njeno trajanje koje se naprosto moralo prekinuti nakon više od sat i trideset minuta prekrasnog druženja.

Knjiga i film, znamo, dva su medija. Originalni scenarij, znamo i to, razlikuje se od adaptacije književnog djela. Različit je i u namjeri, i u formi, ali i u predviđanju i pretpostavljanju horizonta očekivanja recipijenata.

Što je to što, od samih početaka filma, vabi i nagoni filmaše da posežu za modelom adaptacije književnih tekstova prilagođavajući ih zahtjevima i pravilima kinematografije? Koji elementi literarnog djela, s jedne, i filma, s druge strane, su ključni u transformaciji kao i u približavanju ta dva medija? Je li proces adaptacije, kako je o prilagodbi uvriježeno misliti, zbir susreta i križanja — podudarnosti i razlika? Radi li se o generalnim i institucionalnim susretima između kulture knjige i filmske kulture? Koliko je važan semiotički susret dvaju različitih znakovnih sustava? Koliko je u svemu važan i osobni susret, onaj između književnika i redatelja? (N. P.)

 

Foto galerija
 
       
       

 

Copyright © 2010 Javna ustanova Narodna knjižnica Kostrena     internet arhiva     studio smart69