KNJIGA MJESECA

CAROL

Patricia Highsmith
Nakladnik: Vuković & Runjić
Godina izdanja: 2018.

Kontroverzni roman koji je inspirirao film „Carol“ Todda Haynesa.

Mlada kazališna dekoraterka Therese ne uspijeva se zaposliti u struci pa prihvaća posao u njujorškoj robnoj kući Frankenberg. Jednog dana onamo ulazi Carol, lijepa, bogata i udana žena koja na Theresinu odjelu kupuje lutku. Među njima se rađa ljubav na prvi pogled...

Patricia Highsmith rođena je u Texasu kao Mary Patricia Plangman a odrasla u New Yorku. Roditelji su joj se razveli prije njezinog rođenja a prezime Highsmith pod kojim je objavila većinu svojih djela (pisala je još pod pseudonimom Claire Morgan) preuzela je od očuha. Studirala je na Sveučilištu Columbia a diplomirala je s navršenom dvadeset prvom godinom. Već njezin prvi roman „Stranci u vlaku“ postigao je veliki uspjeh. Po njemu je Alfred Hitchcock snimio svoj znameniti film „Nepoznati iz Nord Expressa“, a kasnije će ovo djelo doživjeti još dvije ekranizacije.

Godine 1952. objavljuje roman „Carol“ pod pseudonimom Claire Morgan - nakon što su rukopis odbili mnogi izdavači. Homoseksualna ljubavna priča između udane žene i prodavačice za to je vrijeme bila neuobičajena ali ne i nezanimljiva publici. Knjiga se prodala u više od milijun primjeraka. Roman 2015. doživio svoju filmsku adaptaciju u režiji Todda Haynesa.