Knjiga mjeseca

Knjiga mjeseca

JAPANSKI LJUBAVNIK

Isabel Allende
Nakladnik: VUKOVIĆ & RUNJIĆ
Godina izdanja: 2019.

Allende je iznimno poznata i cijenjena čileanska književnica, čija djela uvelike proizlaze iz osobnog iskustva i povijesti Latinske Amerike, no o kakvom se to onda japanskom ljubavniku radi u romanu latinoameričke autorice, koji se opisuje kao svjetski bestseler?

Ljubav o kojoj pripovijeda Allende počinje tridesetih godina prošlog stoljeća u San Franciscu, gdje s bogatom ujakovom obitelji živi djevojčica Alma, Poljakinja koju su roditelji poslali u SAD da je spase od nadolazećeg nacizma. Između Alme i vrtlarevog sina, dječaka Ichimeija Fukude, razvija se veliko prijateljstvo. Ono s vremenom prerasta u ljubav koja će obilježiti njihove živote i trajati koliko i oni sami. Kako je Ichimei siromašni Japanac, Alma se ne želi udati za njega, jer bi to značilo radikalni prekid lagodnog života u bogatstvu koji vodi.

Ali, u „Japanskom ljubavniku“ postoji još jedna ljubavna priča, ovaj put posve suvremena. Time se osnovna tema ljubavi udvaja i naglašava. Almin unuk Seth se za vrijeme posjeta baki, koja živi u staračkom domu Lark House, zaljubljuje u zaposlenicu doma, traumatiziranu Europljanku Irinu Bazili. Oni se zbližavaju otkrivajući jednu Alminu tajnu. I Seth i Irina primjećuju kako Almi svaki tjedan stiže pismo u žutoj omotnici i buket gardenija. Znači li to da postoji njezina tajna ljubav? Potraga za odgovorom na to pitanje povezuje Setha i Irinu.

„Japanski ljubavnik“ u široku rasponu obuhvaća nekoliko generacija i kontinenata, bavi se pitanjima identiteta, napuštanja, otkupljenja i nedokučivim utjecajem sudbine. Napisan s velikom pomnjom prema povijesti i vjerodostojnim uvidom u duševne borbe likova, po čemu je Isabel Allende glasovita još od slavnog prvijenca „Kuća duhova“, ovaj je roman duboko dirljiva posveta stalnosti ljudskog srca u vječnim previranjima svijeta.